пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

А 18 Основи ринкової економіки

   Урок№18. ТЕМА: Кадри підприємства,ї х склад і структура.

Кадри підприємства - це сукупність працівників різних професійно-кваліфікаційних груп, зайнятих на підприємстві і входять до його облікового складу.

Кадри підприємства – це сукупність постійних працівників, які отримали необхідну професійну підготовку та (або) мають практичний досвід і навики роботи. Крім постійних працівників в роботі підприємства можуть брати участь на основні контракту інші працездатні особи.

 В обліковий склад включаються всі працівники, прийняті на роботу, пов'язану як з основною, так і неосновної його діяльністю.
Трудові ресурси (кадри) підприємства є головним ресурсом кожного підприємства, від якості й ефективності використання якого багато в чому залежать результати діяльності підприємства і eе конкурентоспроможність. Трудові ресурси надають руху матеріально-речові елементи виробництва, створюють продукт, вартість і додатковий продукт у формі прибутку.
Основними аспектами впливу людського фактора на підвищення ефективності роботи підприємства є: відбір і просування кадрів; підготовка кадрів і їх безперервне навчання; стабільність і гнучкість складу працівників; вдосконалення матеріальної і моральної оцінки праці працівників.

Всі кадри підприємства поділяються на промислово-виробничий персонал (ПВП) і непромисловий персонал (НПП). До ПВП відносяться зайняті в основних і допоміжних підрозділах підприємства, в заводських лабораторіях, дослідних устано­вах, апарат заводоуправління, працівники охорони. До НПП належать зайняті у невиробничій сфері підприємства. В за­лежності від виконуваних функцій весь персонал підпри­ємства поділяється на чотири категорії:
• робітники;
• службовці;
• спеціалісти;
• керівники.
Робітники в залежності від відношення до процесу ство­рення продукції поділяються наосновні (які безпосередньо беруть участь в процесі виготовлення продукції) і допоміжні(які виконують функції обслуговування основного виробни­цтва).
До службовців відносяться працівники, що здійснюють підготовку і оформлення документації, господарське обслуго­вування, облік і контроль.
Спеціалістами вважаються працівники, які займаються інженерно-технічними, економічними та іншими роботами.
Керівники — це працівники, що обіймають посади керів­ників підприємства та його структурних підрозділів.
Важливою є класифікація персоналу за професіями, спеціальностями, кваліфікацією.
Професія характеризує вид трудової діяльності, спеціаль­ність виділяється в межах певної професії і характеризує відносно вузький вид робіт. Кваліфікація характеризує якість, складність праці і є сукупністю спеціальних знань і навиків, які визначають ступінь підготовленості працівника до вико­нання професійних функцій обумовленої складності.
2. Структура персоналу підприємства, чинники, що впливають на неїСпіввідношення між окремими групами і категоріями працівників підприємства відображає структуру персоналу. Розрізняють такі види структури персоналу в залежності від класифікаційної ознаки:
Ø функціональна структура персоналу підприємства – це кількісне співвідношення між різними категоріями працівників, що відрізняються за характером виконуваних на підприємстві функцій4 найшвидшими темпами зростає чисельність спеціалістів і службовців, що пояснюється підвищенням технічної оснащеності виробництва, збільшенням обсягів науково-дослідних і управлінських робіт, ускладненням виробничих звуків та ін. ;
Ø професійно-кваліфікаційна структура – це процентне співвідношення груп працівників різних професій та кваліфікаційних рівнів в загальній чисельності персоналу; зміни у такій структурі викликані якісними і кількісними змінами у галузевій структурі виробництва, якісними змінами у технології виробництва та організації праці, в індивідуальних характеристиках самої робочої сили (набуття вмінь, навичок); кваліфікаційна структура визначається окремо для різних категорій персоналу, оскільки вони мають різні кваліфікаційні ознаки;
Ø статева структура персоналу – характеризується співвідношенням працівників різних статей у загальній чисельності персоналу підприємства; є галузі і виробництва у яких переважає „жіноча” праця (текстильна, трикотажна, швейна), тоді виникає необхідність вирішення цілого ряду проблем соціально – економічного характеру;
Ø вікова структура персоналу – відображає співвідношення чисельності працівників відповідних вікових груп у загальній чисельності персоналу підприємства; розрізняються вікові групи: 16 – 19 років, 20 – 24, 30 – 34, 35 – 39 і т.д., 65 і старші.
Ме́неджмент (або «управління») — це процес плануванняорганізації, приведення в дію та контроль організації з метою досягнення координації людськихфінансовихприродних і технологічних ресурсів, необхідних для ефективного виконання завдань. За словами Анрі Файоля, «управляти — це прогнозувати і планувати, організовувати, командувати, координувати і контролювати»

Немає коментарів:

Дописати коментар